ONDER DE LOEP: Walt Disney World: een eigen staat

Walt Disney World valt officieel onder de Reedy Creek Improvement District, met Reedy Creek Utilities Company als onafhankelijk bestuursorgaan. District en Company wekken graag de indruk onafhankelijke overheidsinstanties te zijn. In werkelijkheid is iemand die voor Reedy Creek werkt, in dienst bij Walt Disney World.

Het vaag laten van de verhoudingen is handig voor Disney, want bezoekers die zich, bijvoorbeeld via het plaatselijke alarmnummer, tot de overheid menen te wenden, komen terecht bij Disney, dat zodoende meteen aan de slag kan om negatieve publiciteit te voorkomen. En anderzijds heeft Disney bij misstanden altijd de mogelijkheid de handen in onschuld te wassen en naar Reedy Creek te verwijzen.

Zo zijn er rond 1990 nogal wat seksuele misstanden – ruwe ontgroeningen, seksuele intimidatie en dergelijke – binnen het brandweerkorps van Walt Disney World. In 1994 zijn de vrouwelijke leden van het korps het optreden van hun mannelijke collega’s zat en kaarten ze 140 duidelijke gevallen aan bij Disney. Maar Disney legt de verantwoordelijkheid bij het lokale overheidsorgaan, Reedy Creek Improvement District: het brandweerkorps zou niet vallen onder de verantwoordelijkheid van het Magic Kingdom. De vrouwen dagen de onderneming voor de rechter. Disney verliest de zaak en moet de vrouwelijke leden een schadevergoeding betalen.Walt Disney World wordt strak geregeerd. Af en toe lekt er een bizar voorbeeld uit. De 17-jarige Terri Dorsett bezoekt in 1995 met een paar schoolvriendinnen het themapark. Eén van haar vriendinnen stopt bij wijze van grap een pen van $1,98 in Terri’s tas. Terri weet van niets. Ze wordt aangehouden, Disney’s medewerkers vinden de pen en beschuldigen Terri van diefstal. Al bekent de vriendin meteen dat zij die pen in de tas heeft gestopt, Disney’s veiligheidsmensen houden Terri vast, nemen vingerafdrukken en staan niet toe dat ze met de buitenwereld contact opneemt. Terri’s vader Thomas moet uiteindelijk een advocaat in de arm nemen.

De harde hand strekt zich zo nodig uit tot buiten de grenzen van Walt Disney World. Op 31 augustus 1994 betrappen leden van Disney Security twee jongens op kattenkwaad: ze zijn op het dak van een hotel geklommen. De twee maken zich met een auto uit de voeten. De jongens worden achtervolgd tot ver buiten Walt Disney World. Hun auto slaat om en één van de twee, Robbie Sipkema, verbrandt levend. De ware toedracht blijft vervolgens in nevelen gehuld.

Florida’s Highway Patrol krijgt Susan Buckland, een security officer van Disney die getuige is geweest van het ongeluk, niet te spreken; de banden met de communicatie tussen Disney Security’s thuisbasis en de achtervolgers komen niet beschikbaar. In dit geval geeft de rechter Disney gelijk: de onderneming hoeft zijn ‘interne documentatie’ niet publiek te maken.

About Post Author