Walt Disney Company voor het eerst verlies in 40 jaar

Voor de eerste keer in 40 jaar heeft de The Walt Disney Company, het grootste entertainmentbedrijf te wereld, verlies geleden. Door de Coronacrisis heeft het Amerikaanse bedrijf miljarden dollars verloren. Vooral doordat hun pretparken wereldwijd gesloten werden maar ook door films en series die stilgelegd werden. Ook de sportsector werd stilgelegd waardoor de inkomsten van hun sportzender ESPN kelderden.Vorig boekjaar had the Walt Disney Company nog een nettowinst van meer dan 10 miljard dollar. Dit jaar een verlies van 2,8 miljard dollar. Door wereldwijde sluitingen van bioscopen werden vele films geannuleerd of verplaatst naar hun nieuwe streamingservice Disney+, zoals Mulan. Eind dit jaar komt ook de Disney/Pixar film Soul rechtstreeks naar de streamingsdienst in plaats van de bioscoop. Films zoals Black Widow en Jungle Cruise zijn dan weer verplaatst naar volgend jaar. Begin dit jaar toen de Coronacrisis pas begonnen was hebben ze ook de animatiefilm Onward, die toen net in de biscoop kwam, op Disney+ gezet.

Disney heeft intussen ook laten weten de focus te willen leggen op het “direct-to-consumer” model en de klant te laten kiezen hoe ze Disney content willen beleven. Zo kunnen films in de toekomst op dezelfde dag in bioscoop als op Disney Plus te zien zijn met “Premier Acces”, dit hebben ze al getest met Mulan.Originele Disneyland krijgt de grootste klappen

Intussen is het ergste waarschijnlijk voorbij. Walt Disney World, het vlaggenschip van de Disney Parken in Florida, is intussen non-stop terug open sinds juli, ook in Tokyo Disney Resort en Shanghai Disney Resort lijkt alles stilaan weer normaal te verlopen. Hong Kong Disneyland heeft twee keer zijn deuren moeten sluiten en is intussen terug open. Ook Disneyland Paris werd deze zomer terug geopend maar is intussen weer gesloten aangezien het virus weer oprukt in Frankrijk en elders in Europa. Voor begin 2021 heeft Disneyland Paris een sluitingsperiode van ongeveer 6 weken aangekondigd. Het originele Disneyland in California heeft het het hardst te verduren. Het Disney resort met het orignele Disneyland en het tweede park, Disney’s California Adventure Park is al gesloten sinds halfweg maart en zal ook gesloten blijven voor de rest van 2020 of tot de gouverneur van Californië de toestemming geeft.De kip met de gouden eieren: Disney+

The Walt Disney Company moet het dit jaar vooral hebben van hun streamingsdienst Disney+, die er net op tijd kwam. Volgens CEO Bob Chapek doet hun streamingsdienst het bijzonder goed, en heeft de dienst al meer dan 73 miljoen abonnees in 1 jaar tijd. (ter vergelijking: Netflix heeft 195 miljoen abonnees verspreid over 9 jaar). Dat is meer dan het bedrijf op had gerekend, jammergenoeg zijn ook veel producties voor Disney+ uitgesteld en komen die nu later op de service.

Al bij al geen zo’n slecht nieuws, want alles is tijdelijk. Alles van de pretparken tot films komt ooit terug als Corona achter de rug is, want Disney+ en ook de opkomst tijdens tijdelijke heropeningen van de Disney Parken wereldwijd heeft aangetoond dat de vraag naar Disney producten en content bijzonder groot is.

About Post Author

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *