Staat Star Wars land niet meer op de planning voor Disneyland Paris?

De laatste tijd is er best veel te doen rond de Star Wars uitbreiding voor het Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris, of beter gezegd het ontbreken ervan.3 Jaar geleden

Het is alweer 3 jaar geleden dat Bob Iger een meeting had met de huidige Franse president Macron om aan te kondigen dat The Walt Disney Company een enorme investering zou doen in hun Resort nabij de “City of Light”, waarbij het Walt Disney Studios Park zou verdubbelen in omvang.

Het vrijgegeven concept-art van Walt Disney Studios Park met de uitbreidingen

De uitbreidingen zouden bestaan uit een Marvel gedeelte, die intussen in aanbouw is en zal geopend worden onder de naam Avengers Campus, een Frozen gedeelte en ook een Star Wars land. Jammergenoeg wordt er niet meer gesproken over die laatste. Op de nieuwe plattegrond van het park, dat bij de aankondiging werd gepubliceerd, stond er maar een ‘vaag’ Star Wars land die bijlange niet de omvang had van de grote Star Wars uitbreidingen van de Disney Parken in de Verenigde Staten. Het was eerder een “snel-in-elkaar-gestoken” concept-art waar weinig details op te zien waren. Er staat zelfs een nieuwe attractie voor Toy Story Playland op die al niet meer tot de huidige plannen zou behoren.

Guillaume Da Cunha, vice-président HR Disneyland Paris


Marvel en Frozen, geen woord over Star Wars

Uit een recent interview in de Figaro met een manager uit Disneyland Paris blijkt dat Avengers Campus zou openen in 2022, in plaats van 2021, en dat het Frozen gedeelte geopend zou worden in 2024-2025. Maar over de Star Wars uitbreiding wordt er geen woord meer gerept. Is deze uitbreiding geschrapt door besparingen in verband met de huidige Corona crisis of is er een andere redenen? Laten we daarvoor eens terugkijken naar de Star Wars uibreidingen in de Amerikaanse parken.

De Millenium Falcon in Star Wars Galaxy’s Edge

Star Wars Galaxy’s Edge in de VS

Toen het langverwachte Star Wars Galaxy’s Edge met veel show opende, eerst in Disneyland en daarna in Walt Disney World, waren niet alle bezoekers even tevreden. Het was saai, er was weinig sfeer, van de aangekondigde interactie tussen gasten en bewoners van Galaxy’s Edge of rondrijdende droids was er geen sprake. Van de 2 Star Wars attracties was er maar 1 geopend, de andere meer spectaculaire, ging pas een half jaar later open. De geopende attractie waarin je zelf de Millennium Falcon kon besturen werd slechts matig onthaald. Vooral de mensen die de attractie als piloot konden ervaren waren tevreden, de rest van de gasten hadden maar een bijrolletje in de ervaring. Een derde attractie voor het land dat werd aankondigd op de D23-expo was al helemaal in rook opgegaan.

The “Bantha” Ride, aankondigde attractie voor Star Wars Galaxy’s Edge maar niet uitgevoerd.


Spectaculaire stijging aantal bezoekers blijft uit

Ook al waren vele die-hard fans van Star Wars wel tevreden, die tot de tevredenheid van Disney hun enthousiasme hebben geuit in het kopen van dure lightsabers van 200 dollar, zelfgemaakte droids van 100 dollar of alien cocktails van 42 dollar in Oga’s Cantina, toch bracht Star Wars Galaxy’s Edge geen grote aardverschuivingen teweeg. Ook de bezoekersaantallen in 2019, het jaar dat Star Wars Galaxy’s Edge opende, hebben dit aangetoond.

In 2019 bleef het aantal bezoekers van Disneyland in Californië hetzelfde en in Disney’s Hollywood Studios in Walt Disney World in Florida steeg het bezoekersaantal met slechts 2%. Niet wat Disney wou zien na een investering van 2 miljard dollar voor de beide versies. Een groot contrast met de Harry Potter-uitbreiding van concurrent Universal die zowel in Hollywood als in Orlando, Florida een Resort heeft. Daar stegen de bezoekersaantallen telkens 30% per jaar na de opening van Harry Potter. In Universal Studios Hollywood was er meer dan een verdubbeling van het aantal bezoekers toen een kloon van de Harry Potter-uitbreiding ook daar zijn deuren opende.

Harry Potter in Universal Orlando / Hollywood CA


Rise of the Resistance brengt verandering

Veel had natuurlijk te maken dat Star Wars Galaxy’s Edge nog niet volledig operationeel was. Van de twee Star Wars attracties was de meest spectaculaire attractie niet geopend vanaf dag 1 en werden ook veel jaarpassen tijdens de eerste maanden na opening geblokkeerd uit voorzorg voor de grote massa bezoekers die er uiteindelijk niet kwamen. Een duidelijk teken dat de verwachtingen van Disney veel te hoog waren. Het koste Catherine Powell, ex-CEO van Disneyland Paris en toenmalige hoofd van de Disney Parken USA & Europa, zelfs haar carrière bij het bedrijf. Sinds dat de tweede attractie “Rise of the Resistance” opende kwamen bezoekers er wel massaal op af. Maar toen kwamen er andere problemen voor de gasten, ze konden namelijk niet gewoon aanschuiven of een Fastpass nemen, zoals gebruikelijk voor populaire attracties in de Disneyparken. Disney besliste om een virtuele wachtrij te ontwikkelen waardoor gasten hun plaats, via de app, moesten reserveren in de vorm van een “boarding pass”.

Disney World app waar je een boarding pass moet reserveren

Maar ook daarvoor zijn de regels meermaals veranderd, eerst moest je ’s morgens vroeg in het park zijn om een boarding pass te kunnen scoren, nu gaan de reservaties reeds om 07.00 ’s morgens open en hoef je niet meer in het park te zijn. Maar welk systeem ze ook gebruiken de boarding-pasjes waren telkens snel uit waardoor veel mensen met hun net aangekochte dure tickets om het park binnen te komen niet eens konden genieten van de grootste highlight van het park. Daarnaast heeft de attractie ook nog veel last van technische problemen waardoor het systeem van de boarding-pasjes geregeld helemaal in de soep draait.Afwachten

Heel wat dingen om over na te denken dus voordat ze een Star Wars uitbreiding in Disneyland Paris gaan bouwen. Gaan ze nog eens zoveel geld aan een uitbreiding spenderen met het risico dat het niet onmiddellijk een hit is en geen boost geeft aan bezoekersaantallen?

Misschien wachten ze nog af om te kijken als Star Wars Galaxy’s Edge wel nog zijn dure investering kan omvormen tot stijgende bezoekersaantallen eens de pandemie voorbij is en de parken terug op volledige capaciteit kunnen draaien. Door die afwachtende houding hebben ze misschien beslist om voorlopig Star Wars niet meer in de communicatie op te nemen als het over de uitbreiding van het Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris gaat. Maar het kan ook zijn dat de Star Wars plannen al helemaal van tafel geveegd zijn.Onze mening…

Zelf hebben wij de beide versies van Star Wars Galaxy’s Edge al kunnen bezoeken, zowel in Disneyland als in Walt Disney World, maar telkens voordat “Rise of the Resistance” opende. De kritiek dat vele mensen hadden op de uitbreiding leunt dicht aan bij onze opmerkingen. Toch vinden wij dat Star Wars land wel naar Disneyland Paris zou moeten komen. In Europa is er minder concurrentie en zijn de mensen hier minder gewoon waardoor zo’n uitbreiding wel voor een aardverschuiving zou kunnen zorgen. Al hopen wij stiekem wel dat ze zich misschien laten inspireren door het succes van de serie “The Mandalorian” op Disney+ en daardoor een andere versie bouwen waarbij ook iets van deze serie terug te vinden is.Het valt af te wachten of Star Wars in Disneyland Paris nog zal komen of niet. Zolang er geen officiële communicatie is, zijn het alleen geruchten die online verschijnen zonder iets concreet. Misschien komt het er wel, maar op een later tijdstip of hebben ze intussen beslist om een ander thema te kiezen. Wij zouden er persoonlijk ook niets op tegen hebben dat Cars Land uit Disney’s California Adventure Park of Pandora van Disney’s Animal Kingdom naar Parijs zou komen. Alleen de toekomst zal waarheid brengen.

About Post Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *