Spider Man komt dan toch naar Disney +

The Walt Disney Company liet weten dat ze een deal gesloten hebben met Sony Entertainment voor hun streamingdienst Disney+. Op het eerste zicht is het best raar dat Disney een deal moet sluiten met een Hollywood concurrent om hun aanbod uit te breiden terwijl Disney zelf al zoveel content in handen heeft zoals oa. de volledige FOX Studios bibliotheek.

*Deze info is gebaseerd op een overéénkomst voor de US. Licenties over andere gebieden kunnen verschillen.Maar het heeft natuurlijk alles te maken met Spider Man, die ene zeer succesvolle superheld, tegenwoordig gespeeld door de al even populaire Tom Holland.

Tom Holland als Spider-Man

Voordat Marvel Studios van Disney was had het bedrijf een deal gesloten met meerdere Hollywood Studios voor de distributie van films over hun superhelden. Sony was één van die partners die de Spider-Man licentie kreeg. Toen Disney Marvel Studios kocht verdwenen die licenties niet zo maar, waardoor Spider-Man nog altijd bij Sony zit. Dat is ook de reden waarom Spider-Man nu bijvoorbeeld nog niet op Disney+ te zien is.

En dat is nu precies wat Disney wilt, dat naast alle ander Marvel films ook Spider-Man erbij kan staan. Toch is de overéénkomst best verrassend aangezien Netflix enkele dagen geleden met een gelijkaardige deal naar buiten kwam. Gaat Spider-Man dan op beide platformen te zien zijn, hoor ik je al afvragen? Wel het antwoord is ja en nee. De Spider-Man films gaan eerst naar Netflix, daarna pas naar Disney+. Behalve Spider-Man zitten er ook andere films in de deal zoals Hotel Transylvania en Jumanji.

Spider-Man attractie voor Disneyland Paris & Disneyland Californië

De Spider-Man rechten

We krijgen veel vragen van Disney/Marvel fans hoe het nu precies zit met Spider-Man. Kan Disney dan geen Spider-Man films maken ook al zijn ze eigenaar? Kan Disney Spider-Man dan helemaal niet gebruiken? Waarom zie ik Spider-Man bij Universal Studios en niet bij Disney?…enz.Het zit zo, er bestaan film/distributierechten maar er bestaat ook zoiets zoals rechten voor het gebruik van thema’s of merken in bijvoorbeeld pretparken en dat zijn compleet andere contracten. Daarom zie je bijvoorbeeld ook attracties van Harry Potter in Universal Studios terwijl de films eigenlijk door Warner Bros gemaakt zijn. Voor de Avengers films werd een extra overéénkomst gesloten tussen Disney en Sony om Spider-Man ook te mogen gebruiken in Avengers films zoals “Avengers Infinity War”.

Spider-Man attractie in Universal Orlando

Zo heeft bijvoorbeeld Universal Studios, die net zoals bij Harry Potter niets met de Spider-Man films te maken hebben, wel de rechten verworven om Marvel attracties en figuren in hun pretparken te kunnen toevoegen ten oosten van de Mississippi rivier. Daaronder valt onder meer de staat Florida waar Universal zijn parken in Orlando heeft en ook concurrent Disney met Walt Disney World.

Aan de westkant van de Mississippi daarentegen telt dit contract niet en op die manier kan Disneyland, die in de staat Californië te vinden is, wel Marvel attracties integreren in hun parken zoals de Spider-Man Slingshot attractie die in Juni opent.In Europa bestaan er helemaal geen zo’n contracten aangezien Universal hier geen parken heeft. Zo’n contracten gaan er natuurlijk ook nooit meer komen nu dat Disney eigenaar van Marvel is en hun merk volop in eigen parken willen steken zoals Avengers Campus die nu in aanbouw is Disneyland Paris.

Spider-Man in Disneyland Paris

About Post Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *