ONDER DE LOEP: Phantom Manor in Disneyland Paris

Phantom Manor, gelegen in Frontierland, telt 92 Audio-Animatronics DL-figuren, 54 geanimeerde rekwisieten, 58 special effects en meer dan 400 speciale showelementen. Er zijn 131 Doom Buggies, gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma, die elk twee/drie passagiers kunnen vervoeren en die 180 graden naar links of rechts kunnen draaien. De lengte van het traject is 240 meter. De voorshow duurt twee minuten, de eigenlijke rit vijf en een halve minuut.

Bezoekers betrekken het landgoed door de hekken, even voorbij Riverboat Landing, en schuiven aan bij het door wijnranken omgeven tuinpaviljoen, waar ze in de gepaste sfeer worden gebracht door een fluisterende wind, onheilspellend gelach en klinkende glazen op een lang vergeten banket.

Achter de bovenste ramen van het huis flikkert nu en dan het flauwe schijnsel van een kandelaar en op de achtergrond is de vage klank van een speeldoosje te horen. Soms zijn ook het geblaf van een hond, het gekrijs van een raaf en het gehuil van een coyote hoorbaar.

Als U eenmaal in de foyer bent, worden de krakende deuren gesloten door een droefgeestige Cast Member (de enige plaats waar ze verplicht niet mogen lachen). De Ghost Host verwelkomt zijn gasten.Via een verborgen paneel wordt u binnengeloodst in de kamer zonder deuren, die baadt in een zacht kaarslicht. U zit blijkbaar in de val en realiseert zich dat uit deze schuilplaats geen ontsnapping mogelijk is: geen ramen, geen deuren te bespeuren. Er hangen alleen enkele portretten aan de muur. Maar plots trekt de kamer zich uit en tonen de schilderijen hun ware gelaat. Het wordt pikdonker….een bliksemschicht…. De Ghost Host toont U al lachend zijn uitgang. Een paneel schuift open en via een korte wandeling door de mysterieuze portrettengalerij bereikt u de trappenhal.

U wordt via een bewegend tapijt naar één van de Doom Buggies gebracht, die u meenemen voor een tocht door het huis. U schuift over de trap voorbij gigantische kandelaars naar een door gordijnen afgesloten poort. Om de hoek bevindt zich een duistere eindeloze gang vol spinnenwebben. U gaat nu de muziekkamer binnen, waar een schaduw piano speelt in het gezelschap van een raaf. De vergeelde toetsen van de piano bewegen uit zichzelf op en neer. In een gang zorgen vreemde krachten ervoor dat deuren bol staan, kloppers beginnen te bonken en deurscharnieren kraken. Aan het einde van de gang slaat een massieve klok 13 keer.

Er volgt een scene in een cirkelvormige kamer. Op een zwevend tafeltje staat een kristallen bol met het hoofd van Madame Leota, badend in een blauwachtig licht, die de spreuken op haar tarotkaarten luidop leest. Zij nodigt de geesten uit voor de bruiloftsreceptie in de Grand Hall verderop. Uw Doom Buggy schuift nu voorbij het meest indrukwekkende spektakel in het Phantom Manor: het bruiloftsfeest in de grote zaal. Etherische bruiloftsgasten zitten rondom de bankettafel of walsen op de muziek van een organist die zich in een cape heeft gehuld. Doodskoppen vliegen uit de orgelpijpen terwijl vanaf de kroonluchter andere geesten met grimmige gezichten het glas heffen op de feestelijkheden. Dan gaat uw Doom Buggy via het boudoir van de bruid door openstaande deuren naar een maanverlichte begraafplaats, waar het fantoom op een schop geleund staat. De ogen van een demonische hond gloeien in de duisternis. Opeens zakken de Doom Buggies achterover in de ondergrondse grotten, waarin zich kisten bevinden en skeletten her en der opduiken. Macabere muzikanten zorgen voor extra lawaai en gerammel. Een kwartet van marmeren bustes begint plots te zingen.

De Doom Buggies komen opnieuw boven de grond en op het perron van een eenzame Far West treindepot rekt de skeletachtige stationschef u tickets aan voor een laatste reis naar Phantom Canyon. U bemerkt het beeld van een spooktrein met geesten die uit het dak opstijgen. Wat verderop bevindt zich een statige lijkkoets met een kist die dreigt te vallen uit de verkrotte achterdeur. De Doom Buggies rijden vervolgens door een Wild West-stadje dat tijdens een bankroof door een aardbeving verwoest werd. De burgemeester is echter zijn gastvrijheid niet verloren en reikt u een skeletachtige sleutel aan. Hij neemt zijn hoed en…euh…ook zijn hoofd voor u af.

Wat verderop ziet u de restanten van de Cattlemen’s Bank. Een muilezel beladen met zadelzakken waarin het goud steekt, biedt weerstand aan de verwoede pogingen van de bandieten om hem door de schuddende straten te leiden. U raakt betrokken bij een vuurgevecht tussen sheriff en de bandieten. Een voorzichtige hulpagent lost enkele lukrake schoten vanachter een trillende straatlamp. In een apotheek neemt een beminnelijke apotheker een drankje en dreigt te veranderen in een monster. De aardbeving split het saloon in tweeën. Aan de ene kant houd de geest een kandelaar vast voor de pianist, een saloon girl lonkt vanop de trap. De mollige bartender biedt een gratis drankje aan. Aan de overkant spelen vier onzichtbare gokkers een partijtje dead man’s poker.Terug in de tuin van het Manor rijden de Doom Buggies tot net buiten het bereik van het Fantoom. U ontsnapt maar net via de wijnkelder van het Manor, waar u een laatste verrassing wacht.

Weetjes:

  • Als een gast tijdens de rit zijn Doom Buggy verlaat wordt de attractie onmiddellijk stilgezet. Naast de Doom Buggies bevinden zich namelijk tapijten die bij aanraking een signaal doorsturen naar een computer. Op deze manier kan men precies zien waar de gast uit zijn Doom Buggy is gestapt.
  • Disney Imagineers streven naar perfectie en soms kunnen ze daar echt ver in gaan. In de scène met de bruid jankend aan het boudoir staat aan de overkant een schrijftafel met daarom brieven. In deze brieven staan liefdesverhalen van de bruid aan de bruidegom en vice versa. Geen enkele gast kan dat echter zien, laat staan lezen vanuit zijn Doom Buggy.
  • Wie het Haunted Mansion van Tokyo Disneyland buiten stapt, loopt recht op de attractie van Dumbo. Het spookhuis is daar immers gelegen in Fantasyland.
  • The Grand Staircase – Voor de grote trap in het laatste gedeelte van de aanschuifzone in Phantom Manor werd gebruik gemaakt van geforceerd perspectief zodat de trap hoger lijkt. De hellingshoek is echter zo groot dat je slechts met een flinke portie klimwerk de bovenverdieping zou bereiken.

Phantom Manor is een variant van de Disney klassieker Haunted Mansion die in Disneyland & Walt Disney World te vinden zijn. Deze attractie hebben een zeer gekend en intussen legendarische soundtrack. Eén van de liedjes is GRIM GRINNING GHOSTS. Wie wil meezingen, hier de tekst:

When the crypt doors scream and the tombstones quake
Spooks come out for a swinging wake
Happy haunts materialize
And begin to vocalize
Grim Grinning Ghosts come out to socialize

As the moon climbs high over the dead oak tree
Spooks arrive for the midnight spree
Creepy creeks with eerie eyes
Start to shriek and harmonize
Grim Grinning Ghosts come out to socialize

Now don't close your eyes and don't try to hide
Or a silly spook may sit by your side
Shrouded in a daft disguise
They pretend to terrorize
Grim Grinning Ghosts come out to socialize

When you hear the knell of a requiem bell
Weird glows gleam where spirits dwell
Restless bones etherealize
Rises spooks of every size
Grim Grinning Ghosts come out to socialize

Opening & locatie:

  • Haunted Mansion Disneyland – New Orleans Square 9 augustus 1969
  • Haunted Mansion Walt Disney World – Magic Kingdom Liberty Square 1 Oktober 1971
  • Haunted Mansion Tokyo Disneyland – Fantasyland 15 April 1983
  • Phantom Manor Disneyland Paris – Frontierland 12 April 1992

Het is de enige topattractie van Disney die in vier verschillende themalanden gelegen is.

About Post Author

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *