ONDER DE LOEP: De heisa rond de reserveringen voor Disneyland Paris Jaarpassen

Begin deze week na het overleg van de vakbonden maakte Disneyland Paris bekend dat ze op 17 juni 2021 opnieuw hun poorten gingen openen. De fans waren laaiend enthousiast, de Disney fan community en de bijbehorende sociale media kanalen ontploften van blijschap en emoties want hun “home-away-from-home” ging na ongeveer 8 maanden eindelijk opnieuw open. De cijfers in Frankrijk zakken peilsnel net zoals ook in vele andere landen van Europa, dus alleen maar positief nieuws en goeie vibes.

Helaas deze sfeer was van korte duur. Eén dag na de aankondiging van de heropening van Disneyland Paris zette Disney onaangekondigd de kalender open om met je jaarpas je bezoekjes te reserveren, nadat al die jaarpassen ook al werden verlengd met het aantal maanden dat het park gesloten was. Tot grote frustratie van veel jaarpashouders die pas ’s avonds na hun werk zagen dat de reservaties open waren en tegen die tijd helaas ook al helemaal volzet waren. Sociaal media-land ontplofte voor een twee dag op rij, maar nu niet met vreugde kreten maar met pure frustratie, verwijten tussen fans, online scheldpartijen…een typisch voorbeeld van hoe de wereld tegenwoordig in elkaar zit, lekker iedereen de huid vol schelden veilig vanuit de huiskamer achter de PC, terwijl het probleem niet bij de fans ligt. Bij Disneyland Paris krijgen de meeste geen gehoor omdat de telefoon in Parijs roodgloeiend staat met vragen en opmerkingen, dus dan maar de boosheid onder elkaar op sociale media uiten blijkbaar.

Het probleem

Het probleem is dat Disneyland Paris een reservatie systeem heeft waar iedereen onbeperkt dagen kan reserveren om Disneyland Paris te bezoeken en het niet op dezelfde manier doet zoals in Walt Disney World waar je wel maar een beperkt aantal reservaties kan hebben. Het grootste probleem naar mijn mening is eerder de communicatie of het gebrek aan communicatie. Misschien is er een reden voor deze manier van werken, misschien is er een wet in Frankrijk waardoor ze zo’n maximum aantal reservaties niet mogen opleggen voor een Pas die iedere dag toegang verleend, ikzelf ben niet op de hoogte van de wetgeving in Frankrijk maar het zou kunnen, want er zijn wel nog meer rare wetten in Frankrijk. Net zoals er een wet bestaat dat ze geen exclusieve merchandise voor Jaarpassen mogen verkopen in de winkels, ook als je geen jaarpas hebt kan je in Disneyland Paris Jaarpas merchandise kopen. Ook dat is volledig anders dan in de Verenigde Staten, waar exclusieve Jaarpas merchandise effectief enkel gekocht kan worden als je een jaarpas hebt. Een duidelijkere communicatie over de situatie zou misschien op veel meer begrip kunnen rekenen en veel frustraties doen verdwijnen.

Exclusieve merchandise voor Jaarpashouders, die wel te koop moeten zijn voor iedereen door de Franse wetgeving.

Het commerciële aspect

Alle jaarpassen toelaten kan natuurlijk ook niet, het zou enorm veel blije gezichten opleveren maar een lege portemonnee voor Disneyland Paris en voor een commercieel bedrijf is dat natuurlijk ook geen optie als er iedere maand 10.000 en meer Cast Members hun loon moeten krijgen. Daarom is het belangrijk dat er ook genoeg capaciteit moet overblijven voor bezoekers die met gewone tickets komen of die een verblijf in een Disney hotel boeken waarbij de tickets en een gereserveerde toegang inbegrepen zijn. Want hoe meer verlies ze nu maken, hoe meer ze later moeten besparen en we weten allemaal tot wat dit kan leiden: minder entertainment, schrappen van geplande nieuwigheden, karig onderhoud…enz. Maar dan komt er ook daar weer kritiek op.

Hoe doen ze het bij de andere Disney Parken

Deze problemen vind je niet alleen in Disneyland Paris, ook bij de andere Disney Parken werken ze met een beperkte capaciteit en kunnen ze niet iedereen toelaten.

Als we het voorbeeld van Walt Disney World nemen die als sinds vorige zomer open is gebleven, hebben ook zij een gelijkaardig systeem zoals in Disneyland Paris met dat verschil dat je daar beperkt bent in het aantal reservaties dat je kan maken met je jaarpas. Maar daar heb je dan weer andere problemen bv. niet “hoppen” tussen de parken en gasten die een verblijf hadden geboekt in een Disney Hotel niet automatisch toegang hadden tot de parken, ook zij moeten nog een aparte “park-reservatie” maken en dat na soms misschien enkele duizenden dollars te hebben betaald voor hun verblijf.

In Californië dan is Disneyland nog maar pas terug geopend, na meer dan een jaar non-stop te zijn gesloten. Daar is de situatie voor de fans nog slechter want daar bestaan er zelfs geen jaarpassen meer, het volledig jaarpasprogramma werd geschrapt en een opvolger werd nog niet gelanceerd. Dit betekend dat iedereen die na een jaar opnieuw naar Disneyland wou gaan allemaal maar (zeer dure) dagtickets kon kopen.

De oplossing

De beste oplossing zou natuurlijk zijn: weg met het reservatie-systeem en alles terug zoals vroeger. Maar helaas zal dat misschien nog niet voor onmiddellijk zijn aangezien ze van de overheid niet op volle capaciteit mogen werken. Dus welke mogelijkheden zijn er nog?

  1. De capaciteit van plaatsen die dan toch niet gebruikt worden voor losse tickets en hotelgasten verschuiven naar de Jaarpassen.
  2. Verhoging van capaciteit na 30 juni 2021, wanneer Frankrijk de meeste regels laat vallen.
  3. In juli gaan meerdere hotels terug open, komt er wat entertainment terug zoals de opening van Disney Junior Dream Factory, dus zal de capaciteit normaal sowieso verhogen.
  4. Jaarpashouders die nu veel reservaties hebben maar ze waarschijnlijk niet allemaal gaan gebruiken moeten die terug annuleren, dus waarschijnlijk komen er nog heel veel plaatsen opnieuw vrij korter bij datum. Dagelijks meerdere keren naar de kalender kijken is belangrijk.
  5. De optie geven voor een gedeeltelijke terugbetaling voor de jaarpashouders die dat wensen zou ook een mooie oplossing zijn, zo worden de mensen toch gecompenseerd voor wat ze gekocht hebben en kunnen ze in alles rust gewoon nog even wachten tot de situatie terug normaal is en dan weer een nieuwe jaarpas aanschaffen.
  6. Na de zomer zoveel mogelijk naar Disneyland Paris gaan met je jaarpas als alles terug normaal is, om zo toch de opbrengst van je jaarpas te maximalizeren. Na de zomer krijg je sowieso meer voor je geld want tegen die tijd zal er meer mogelijk zijn zoals misschien de terugkeer van de parade en in oktober ook opnieuw het Halloween seizoen opgevolgd door het Kerst seizoen.

Als besluit zou ik adviseren om niet te veel te panikeren en de situatie nauwlettend in het oog te houden en ook onze sociale media en website goed in de gaten te houden. Als er nieuws is over extra capaciteit of andere veranderingen posten wij het meteen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *