Doritos dankt zijn bestaan aan Disneyland

Toch wel een merkwaardige stukje geschiedenis waar je zeker eens moet aan denken als je thuis nog eens ene zal Doritos opentrekt.

Het originele product werd begin jaren zestig gemaakt in het Casa de Fritos restaurant in Disneyland in Anaheim, Californië. Dit was een Mexicaans gethematiseerd restaurant in Frontierland tijdens de beginjaren van Disneyland.

Met behulp van overtollige tortilla’s en het oorspronkelijke idee van de traditionele Mexicaanse snack die bekend staat als totopo, kwamen ze op het idee de overschot aan tortilla’s in stukken te snijden om ze te bakken en er daarna kruiden aan toe te voegen, vergelijkbaar met de Mexicaanse chilaquiles, maar in dit geval droog.

Arch West was destijds de vice-president marketing van Frito-Lay en merkte hun populariteit op. Hij sloot in 1964 een deal met Alex Foods, de leverancier van veel artikelen voor Casa de Fritos in Disneyland, en produceerde de chips voor een korte tijd regionaal, voordat het overweldigd werd door het volume, en Frito-Lay verplaatste de productie in eigen beheer naar zijn Tulsa-fabriek.

About Post Author